Hovenier nodig in Haarlem?

Tuin winterklaar maken

De zomer is voorbij, de bloemen zijn uitgebloeid en het is vaker grauw dan dat de zon schijnt. De herfst doet zijn intrede en daarmee is het ook tijd om uw tuin winterklaar te maken. Onderhoud aan uw tuin is iets wat u zelf kunt doen, maar u kunt het ook aan onze hoveniers uitbesteden. Sommige mensen vinden werken in de tuin nu eenmaal niks, hebben niet de juiste kennis of de mankracht om het zelf te doen. In dat geval staan wij voor u klaar met tuinonderhoud in Haarlem. Wij kunnen uw tuin eenmalig onderhouden, door de tuin winterklaar te maken bijvoorbeeld, maar we kunnen dit ook periodiek doen. Zo kunnen wij iedere maand of ieder kwartaal langskomen, of uw tuin winter- en lenteklaar maken.

Tuin winterklaar maken: doe het zelf

Vind u het wel leuk om in de tuin te werken en heeft u ook wel enige kennis van wat zich in uw tuin bevindt? Dan kunt u ook zelf uw tuin winterklaar maken. Met deze 6 tips moet het in ieder geval wel lukken. De hoeveelheid tijd die u hieraan kwijt bent verschilt per tuin. Heeft u een grote of kleine tuin? Heeft u een onderhoudsarme tuin of juist niet? In sommige gevallen kun je in een lange middag klaar zijn, anderen doen er wellicht twee dagen over.

In 6 stappen de tuin winterklaar maken

1. Dode bladeren en bloemen

U begint uw tuin winterklaar maken door eerst alles te verwijderen wat niet meer bloeit. Dit geldt voor dode bladeren aan de takken, maar ook voor dode bloemen en eenjarige bloembollen. Bloembollen die meerdere jaren bloeien kunt u nu ook uit de tuin halen en op een droge plek bewaren.

2. Snoeien

Nu alles wat dood is verwijderd is kunt u gaan snoeien. Zowel planten als bomen en hagen kunnen gesnoeid worden. Natuurlijk is dit wel plant/boom afhankelijk. Weet u het niet van uw eigen planten? Bekijk dan een snoeikalender.

3. Gazon onderhouden

In het voorjaar wilt u natuurlijk ook weer een mooi gazon, daarom is het goed deze voor te bereiden op de winter. Ondanks dat hij minder hard groeit is het niet de bedoeling dat het gazon helemaal stopt met groeien. Verwijder daarom onkruid en afgevallen blad. Hierna kunt u het gazon voor een laatste keer maaien, het liefst niet te kort. Om ervoor te zorgen dat het gazon goed blijft kunt u het beste kalk toevoegen na het maaien.

4. Vijver klaarmaken

Ook uw vijver kunt u voorbereiden op de winter, zeker wanneer u vissen houdt. Stap 1 geldt ook hier weer, verwijder dode bloemen, planten en afgevallen blad. Deze kunnen namelijk gaan rotten op de bodem en de waterkwaliteit aanpassen. Vriest het? Zorg er dan voor, middels een pompje of ijsvrijhouder, dat de vijver open blijft. Andere elementen kunt u uitzetten in de winter.

5. Bescherm wat overblijft

Niet iedere plant kan even goed tegen vrieskou. Heeft u zulke planten in losse potten staan? Haal deze dan naar binnen. Planten in de tuin kunt u afschermen met riet of andere materialen.

Behalve uw planten kunnen ook uw leidingwerk en andere materialen in de tuin kapot gaan wanneer het vriest. Denk hierbij aan de waterleiding van het buitenkraantje of potten en/of een gieter. Haal naar binnen wat los zit en isoleer uw buitenkraan of sluit het water naar buiten af. Vergeet niet het kraantje leeg te laten lopen na die tijd.

6. Wees lief voor de natuur

Niet alleen uw tuin, maar ook de vogels kunnen wel wat hulp gebruiken in de winter. Geef ze daarom wat beschutting in de vorm van bijvoorbeeld een vogelhuisje en plaats wat extra voer in de tuin. Hang wat vetbollen op, strooi wat zaden op de grond en/of op tafel.

Tuin winterklaar maken Haarlem

Met bovenstaande tips denken wij dat een ieder zijn tuin winterklaar kan maken in Haarlem. Echter heeft niet iedereen even groene vingers, vinden sommigen het gewoon totaal niet leuk of heeft u er simpelweg de kracht niet voor. Het kan ook zijn dat de klus te groot voor u alleen is. In al deze en andere gevallen zijn wij u natuurlijk graag van dienst. Wij kunnenn uw tuin in Haarlem winterklaar maken op de juiste manier. Zo weet u zeker dat uw tuin de winter goed door komt. Indien gewenst kunnen wij vervolgens ook uw tuin lenteklaar maken. Bel direct voor het maken van een afspraak naar 020 - 213 60 19 of vul ons contactformulier in. Wij komen graag bij u langs.

 

Offerte aanvragen

Graag eerst een offerte voor u een afspraak maakt? Of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan ons offerte formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

shortcodeCommand = [bono_form]
Image
Aanleg/ontwerp: Geheel nieuwe tuinaanleg en/of tuinontwerp
Onderhoud: Snoeien, boomverzorging en ander seizoensonderhoud
Renovatie: Deelprojecten zoals een nieuwe schutting, vijver of bestrating

Diensten

  • Snoeien
  • Bestrating
  • Aanleg vijvers
  • Aanleg pergola's
  • Verzorging planten

Werkgebied

Haarlem, Heemstede, Zandvoort, Hoofddorp, Spaarndam, Bloemendaal, Velserbroek en Aerdenhout

Hoofdvestiging